Archive | Lite tekniskt RSS feed for this section

Lyssna på Europa

2 aug

De flesta europeiska länder har flytt kortvågen… Kanske, men det finns fortfarande en hel del att lyssna på. I exempelvis Finland och Nederländerna tillkommer nya radiostationer.

För dig som letar efter europastationeras frekvenser och tider bjuder Tony Rogers på fin hjälp. Hans både färska och utmärkta Europe on Shortwave är precis vad du behöver. Den 30-sidiga vägledningen är gratis och hämtas som pdf från brittiska BDXC.

Tony Rogers sammanställer förresten liknande kortvågsguider till andra världsdelar. Du hittar Africa on Shortwave, Middle East on Shortwave med flera här.

Publicerat 2024-08-02

Radiokul i Hörby

28 jul

Det drar ihop sig till en av årets skojigaste radiohändelser! Veteranljuddagen arrangeras den 7 september mellan kl 10 och 15 vid Kulturhuset i Östra Sallerup, Hörby. Under dagen arrangeras bytesmarknad, försäljning av radiorör, uppvisning av klenoder, anbudsauktion, föredrag, bakluckeloppis med mera.

Hörby Radioförenings utställning, med bland annat material från den nedlagda radiostationen i Hörby, är alltid spännande att se. Nytt för i år en amatörradiohörna med en fungerande amatörradiostation. Självklart är Hörby Mellanvåg i etern på den klassiska frekvensen 1179 kHz. Sändningstillståndet gäller med början en vecka före Veteranljuddagen.

Publicerat 2024-07-28

GSM överlever lite längre

30 maj

Värmepannan i sommarhuset på Öland fjärrstyrs via 2G (GSM-nätet). Detsamma för ett antal fjärrbrytare som jag använder i min radiohobby. Så ingen tvekan om att jag oroat mig över kostnaderna för att byta dessa utrustningar när operatörerna stänger detta nät.

Även exempelvis larmsystem, trygghetstelefoner och bilar kommunicerar via 2G – ett nät som var planerat att stängas i slutet av nästa år. Nu meddelar Telia att man skjuter på stängningen. 2G-nätet kommer att hållas i drift fram till 2027. Längre än så bedöms inte vara möjligt eftersom både teknik och kompetens kring drift och utveckling försvinner. Tusen tack för att redan inköpta grejor kan fungera ytterligare ett tag.

Publicerat 2024-05-30

Solen släcker radioapparaten

11 maj

Vi som gillar att lyssna på fjärran radiostationer får hitta på nåt annat att syssla med under helgen. En mycket kraftig solstorm drog in i fredags. Störningen innebär att många radiosignaler försvagas och den märks också i form av norrsken här i södra Sverige och även nere i Europa.

Det handlar om solutbrott av typen ”Coronal Mass Ejection”, alltså explosioner av plasma och magnetiska fält från solens korona. Space Weather Prediction Center (SWPC) vid den amerikanska vädermyndigheten NOAA bedömer styrkan vara av nivå G5, vilket senast inträffade i oktober år 2003.

Enligt myndigheten finns det uppenbar risk för störningar i radio- och satellitkommunikation. Även elnät kan drabbas, något som skedde år 2003.  Svenska kraftnät har haft höjd beredskap. Under natten till lördagen minskades kapaciteten i överföringen mellan elområden som en åtgärd.

Solaktiviteten har en cykel på elva år. I december 2019 gick solen in solfläckscykel 25. Den förväntas nå sin topp i mitten av år 2025.

Publicerat 2024-05-11

Britter överger mellanvågen

2 apr

Mellanvågsbandet i Storbritannien har kraftigt avlövats på stationer under senare år. Trist för mig och andra som uppskattat att lyssna på dessa röster i etern.

Efter den 15 april 2024 går det inte längre att höra Radio 4 på mellanvåg rapporterar BBC. Bolaget hänvisar sina lyssnare till FM, DAB och digitala kanaler. Även en lång rad kommersiella sändare samt flera av BBC:s lokala stationer har redan lämnat mellanvågen.

Tacksamt nog fortsätter BBC:s starka långvågssändare i Droitwich att sända på 198 kHz. Detta ser ut att fortsätta ytterligare en tid. Entusiaster håller som bäst på att samla namnunderskrifter för att rädda stationen onair. Hittills har runt 3 500 personer skrivit på petitionen.

Publicerat 2024-04-02

Bilradio utan mellanvåg

13 apr

Är en hundraårig mellanvågsera på väg att dö? Flera biltillverkare i främst USA, bland annat Ford, låter mellanvågsbandet försvinna från de radioapparater som monteras i vissa nya modeller. Det gäller främst elbilar, där batteri och elektronik sägs störa mottagningen, men även i fossilfordon.

Förklaringen från fordonsindustrin är att det finns alternativ till AM såsom FM och strömmande audio. Inte oväntat protesterar radioföretagen vars mellanvågsstationer redan är hårt pressade ekonomiskt.

”Mellanvågskramarna” menar bland annat att bilister riskerar att bli oinformerade om exempelvis naturkatastrofer. Emergency Alert System (EAS) sänds ut via ett nät av utvalda AM-stationer och på vissa håll i det vidsträckta landet finns ingen annan radiotäckning.

Uppvaktning av kongressledamöter pågår från bland annat NAB (National Association of Broadcasters). Pratradiovärden Mark Levin har lanserat en annan och helt egen teori. Han menar att biltillverkarna agerar för att stoppa konservativa pratprogram som hans.

Publicerat 2023-04-13

Skydda dina minnen

10 apr

Ber om ursäkt för att jag är sen på’t, men det är aldrig för sent… För att göra en backup, alltså. Under årliga World Backup Day (den 31 mars) poängteras nyttan av regelbunden säkerhetskopiering. Håller med!

Har genom åren fått fler än ett “nödanrop” från vänner vars hårddisk eller minnskort gått sönder. Hoten är fler än trasig hårdvara. Det räcker med ett feltryck på tangentbordet eller ett virusangrepp för att bli av med bilderna på barnen, filmbiblioteket eller musiksamlingen. Både trist och faktiskt också onödigt.

Lova mig att köpa ett par extra hårddiskar och kopiera din digitala skatt till dem. Förvara en av diskarna hemma och den andra på en annan plats. Kika även på onlinelagring!

Publicerat 2023-04-10

Glädjeämnen som försvinner

5 jan

Att lyssna på utländska radiostationer är buskul! Och då menar jag inte via nätet, utan med ”vanlig” radio och antenn. Fast så vanliga är kanske inte de radiomottagare som jag och andra radiohobbyister använder för mellanvågslyssning. Och antennerna… De ska vara så långa som möjligt.

Med rätt utrustning kan man höra stationer från hela Europa. Storbritannien har många kul stationer. Den som kämpar lite kan njuta av signaler från mer fjärran platser i exempelvis USA, Asien och Sydamerika.

Fast jag undrar hur länge till. Skenande elpriser får radiostationer att stänga av sina sändare på mellanvåg. Flera stationer försvann vid årsskiftet och nu senare i januari kommer brittiska Absolute Radios samtliga AM-sändare att läggas ner. Så himla tråkigt!

Publicerat 2023-01-05

Ett riktigt piratland!

11 jul

Trodde du att radiopiraterna försvann med Radio Syd och Radio Nord. Ånej. Det kryllar av piratsändare på de internationella radiobanden. Skillnaden från förr är att piratstationerna krupit upp på land.

Många av dessa stationer sänder från Nederländerna. Den som kikar noga hittar en sändarantenn i oväntat många av landets villaträdgårdar. I skjul och friggebodar står allt från gamla surplussändare till avancerade hemmabyggen.

Särskilt kul är att de nederländska piraterna är så pass välkomnande mot oss lyssnare. Jag är just hemkommen från mitt i ordningen femte sommarmöte (på hemlig plats) i den nederländska provinsen Drenthe. Det är ett halvdygnslångt kalas med grill, öl och radioprat i regi av Shortwave Combination Holland.

Nyfiken på hur piraterna låter? Håll utkik på kortvågens 48-metersband och i X-bandet (mellan 1600 och 1700 kHz på mellanvåg). Nästan alla pirater drivs på hobbybasis, vilket innebär rätt flexibla sändningstider, alltså när folk är lediga som mest på kvällar och helger.

Publicerat 2022-07-11

Ljud för oss veteraner

20 jun

Sommarens/höstens trivsammaste radioevenemang arrangeras i Hörby! Lördagen den 3 september genomför Hörby Radioförening i samarbete med Experimenterande Svenska Radioamatörer win traditionsenliga Veteranljuddag. Platsen är HRF:s lokal och i parken vid Kulturhuset i Östra Sallerup.

Det digra programmet sträcker sig från kl 10 till kl 15. Auktion, museivisning, bakluckeloppis, fika, korvgrillning, föredrag och mer är planerat. Och så en extra bonus… Hörby Mellanvåg kommer att vara onair på 1179 kHz.

Publicerat 2022-06-20

Kassetten tillbaka skatten bort

21 apr

Den så kallade ”kassettskatten” ska försvinna. Det föreslår en statlig utredning som presenterades idag. Innan medielandskapet såg ut som det numera gör fick artister, upphovsmän och andra rättighetsinnehavare ersättning för legal privatkopiering, alltså när LP-skivor kopierades till kassett, genom en avgift som lades ovanpå kassetternas pris.

När kompaktkassetterna fasades ut började andra typer av minnen ett belastas med denna ”skatt”. Problemet är att det var djupt orättvist mot köpare av CD-skivor, hårddiskar och mobiler med inbyggda minnen som inte privatkopierar.

De flesta konsumerar numera via strömmande ljud och bild. Enligt Elektronikbranschen har privatkopieringen i Sverige i princip upphört. Ändå fick man genom kassettskatten betala dubbelt.

Men kanske är teknikskiftet inte helt solklart. LP-skivor säljer nu bättre än CD och en hel del artister med retroflair ger återigen ut sin musik på… Kassett.

Utredningen om privatkopieringsersättning (Ju 2020:18) vill i sitt betänkande inte ta bort ersättningen, vilket skulle slå mot underhållningsindustrin. Förslaget är att skapa en myndighet som ska sätta ersättningsnivån genom att bedöma hur stor skada en upphovsrättsinnehavare har lidit.

Publicerat 2022-04-21

Kul pratradio på kortvåg

15 aug

Världen är platt! Det hävdar World’s Last Chance Radio som kan höras på 9330 kHz. Med ypperlig signalstyrka, dessutom. Gruppen har medfinansierat den krafulla kortvågssändare, en av världens få nybyggda stationer, som amerikanska WBCQ tog i drift i fjol.

WBCQ, The Planet, är en rejält spännande station. Ägarparet Allan och Angela Weiner hedrar ”free speech” och hjälper många ”smala” organisationer med att sprida deras budskap. För den, som i likhet med mig, som navigerar mellan de religiösa sändningstimmarna finns det mycket både kul och tänkvärt att lyssna på.

Paret Weiner utökar nu dessutom sin närvaro på de internationella radiobanden. WBCQ köper en annan amerikansk kortvågsstation, WHRI, från Family Broadcasting Corporation. Vem sa att kortvågen är död? Definitivt inte jag!

Publicerat 2020-08-15

Julafton i juni månad

8 jun

Trodde väl aldrig att det skulle hända… Fiberbredbandet har anlänt även hit till Hököpinge kyrkby! Efter det att kommunala bredbandsbolaget Vesab dömt ut vår by som alltför otillgänglig (4,4 kilometer från kommunhuset i Vellinge) och dyr att koppla upp förbarmade sig IP-Only över oss.

Som i så många andra av IP-Onlys projekt blev installationen rejält försenad. Två och ett halvt år tog det, men nu känns fartvinden från Bahnhof i linan. Skönt att kunna säga upp Telias långsamma och allt dyrare ADSL-tjänst.

Publicerat 2020-06-08

Jajamensan, mellanvågen lever

22 feb

I Danmark utnyttjas en resurs som tyvärr inte används alls på vår sida sundet: radions mellanvågsband. Den nya radiostationen Radio 208 bjuder på en härlig musikmix från 1960/70/80-talen på 1440 kHz.

Ja, frekvensvalet för The Rock of Copenhagen förpliktigar onekligen. Här huserade tidigare Radio Luxemburg. Lyssna in, du också. Signalen från Köpenhamn når fint ut i södra Sverige. Om inte kan du lyssna via nätet.

Planer finns dessutom på ytterligare en dansk mellanvågssändare, på 927 kHz.

Publicerat 2020-02-22

Värjer mig mot skrivhjälp

8 maj

Kommande versioner av Microsoft bästsäljande Word ska hjälpa dig med mer än stavning och grammatik. Enligt Fast Company kommer programjätten att ta AI-teknik till hjälp för att tvätta din text till att bli mer ”politiskt korrekt”.

Programmet kommer till exempel att föreslå ”riksdagsledamot” om du skriver ”riksdagsman”. Ja, du förstår…

Jag ryser och säger nej, nej, nej. Min åsikt är att ett ordbehandlingsprogram ska nöja sig att vara just det. Ett verktyg i skrivarbetet. Redan idag avaktiverar jag mängder av ”hjälpsamma funktioner” i olika program. Tycker för min del att det räcker med bra stavningskontroll och synonymlexikon. Innehållet vill jag inte låta Microsoft påverka, även om det är med de bästa av intentioner.

Publicerat 2019-05-08

Bedrägligt stort minneskort

4 mar

Att ha ett SD-kort för tillfällig lagring sittande i sin bärbara dator är ingen dum idé, tycker jag. Det inte fel att alltid ha med sig en spegelkopia av hårddisk/ssd. Fast det kräver ju en kort som lagrar rejält mycket.

Jag köpte ett SD-kort som rymmer 512 GB från Wish. Priset var lågt och paketet kom som det skulle. En av fördelarna med Wish är att man redan från början ”köper bort” Postnords avgifter samt moms och eventuell tull.

Billiga datorminnen visar sig dock bli dyra. Det kinesiska minneskortet är märkt Huawei. Både kort och förpackning ser okej ut. Enligt Windowsutforskaren är kapaciteten som den ska. Testat med programmet h2testw visar det sig däremot vara manipulerat och är endast 16 GB stort.

Wishs kundtjänst betalar snabbt tillbaka, men fusket är värt en varning. Den som inte först testar minnet, utan bara delvis fyller det, kanske inte märker bedrägeriet förrän dataförlusten är ett faktum.

Publicerat 2019-02-04

Vi vet var du bor

21 jan

Google har råkoll på var du befinner dig med din Android-mobil. Norska Forbrukerrådet anser att detta sker utan användarens tydliga medgivande. Enligt rapporten Every step you take kombinerar sökjätten olika positioneringstekniker och drar nytta av standardinställningar som är svåra att hitta och ändra på.

Nu inleder Datainspektionen i Sverige tillsyn mot Google. Myndigheten ska granska hur Google samlar in och använder platsdata från svenska användare.Det är Sveriges Konsumenter som har klagat. Ett av konsumentorganisationens fokusområden är personlig integritet på nätet och här anser man att det finns fog för en översyn. Ett utmärkt initiativ!

Publicerat 2019-01-21

Ingen vår i Tyskland

28 nov

Nästan så att dagens nyhet från Tyskland kom som en chock, trots att den ändå inte förvånar. I många år har jag mött våren i Hannover på CEBIT-mässan. Här har IT-branschen visat upp sig med nya tjänster och prylar i 33 års tid.

Det har alltid funnits massor att skriva hem om därifrån. Jag minns trängseln i de hetaste mässmontrarna och skyhöga hotellpriser. När CEBIT stod på toppen kom 800 000 besökare. Det innebar oändliga promenader mellan hallarna på det vidsträckta Messegelände.

I fjol lockade mässan ”bara” 120 000 besökare och nu kommer alltså beskedet om att Deutsche Messe ”strukturerar om” sitt utbud och lägger ner CEBIT. Hugade utställare och alla vi nördar hänvisas till den årliga industrimässan Hannover Messe (1-5 april) där det kan bli ett hörn om IT.

Publicerat 2018-11-28

Telia stör nätneutraliteten

28 sep

Telias erbjudande låter kanske inte så dumt – att kunna använda vissa sajter även när mobilens surfpott är slut. Fast vid närmare eftertanke är den typen av trafikstyrning inget som en operatör ska ägna sig åt.

De företag som levererar internetanslutningstjänster ska naturligtvis vara nätneutrala och behandla all trafik på samma sätt. Sociala nättjänstjättar som Facebook, Instagram och Twitter ska inte ha fördelar som andra inte får. Därför är det glädjande att förvaltningsrätten ser på den saken på samma sätt PTS (Post- och telestyrelsen).

Bedömningen är att Telia bryter mot den så kallade TSM-förordningen. Enligt denna EU-förordning kan trafikstyrningsåtgärder medföra negativa effekter på kundernas val och på innovation.

Publicerat 2018-09-28

Hit är Google inte välkommet

3 sep

Google har krupit in bakom skinnet på de flesta av oss med sina söktjänster, webbmail, molnlagring, operativsystem… Berlinstadsdelen Kreuzberg, där alternativrörelser har ett starkt fäste, välkomnar dock inte sökjätten.

På mängder av affischer och banderoller samt via gatukonst ber man företaget att lägga ner planerna på en etablering i området. Bakgrunden är att Google i ett nedlagt elverk, Umspannwerk, vill skapa en företagsinkubator på 2 500 kvadratmeter.

Motståndarna ser detta som braindrain och en risk för ännu kraftigare techdominans från Googles sida. Man är också oroliga för att intåget ska bidra till höjda hyror. Kritikerna pekar bland annat på att företagets anställda i många andra länder reser till jobbet i företagets egna bussar och äter på arbetsplatsen. Samhället runt om tjänar inte på detta, lyder analysen.

Det verkar som om Sverige har en öppnare famn. Google har, med applåder snarare än protester, köpt skogsmark i Avestatrakten.

Publicerat 2018-09-03