Archive | Bra webbtips RSS feed for this section

Lyssna på Europa

2 aug

De flesta europeiska länder har flytt kortvågen… Kanske, men det finns fortfarande en hel del att lyssna på. I exempelvis Finland och Nederländerna tillkommer nya radiostationer.

För dig som letar efter europastationeras frekvenser och tider bjuder Tony Rogers på fin hjälp. Hans både färska och utmärkta Europe on Shortwave är precis vad du behöver. Den 30-sidiga vägledningen är gratis och hämtas som pdf från brittiska BDXC.

Tony Rogers sammanställer förresten liknande kortvågsguider till andra världsdelar. Du hittar Africa on Shortwave, Middle East on Shortwave med flera här.

Publicerat 2024-08-02

Bästa musikblandningen

31 mar

För en gammal radionörd som jag, som tycker att radio ska sändas via etern, tar det verkligen emot att rekommendera en webbaserad radiostation. Men nu tar jag klivet…

Många stationer stänger av strömslukande sändare på mellanvåg och satsar på strömmande ljud. Så det gäller väl att anpassa sig. Provlyssna på min favorit – irländska Downda Road Radio. Blandar americana och ny country, även brittisk och irländsk sådan, på ett suveränt sätt.

Publicerat 2023-03-31

Klassikerna är alltid rätt

18 nov

Nu är vi inne i e-handsperioden framför alla. Black Friday skymtar runt hörnet och många julklappar kommer såklart att köpas på nätet under den kommande månaden. Att välja rätt butik på nätet är avgörande för shoppingupplevelsen.

Den som vill köpa tryggt får ett gratisråd av mig. Vänd dig till de klassiska nätbutikerna. För datorer och elektronik står sig Dustin, Komplett och Inet mycket bra. Och har så gjort i många år.

CDON, som på sin sajt slänger sig med ord som köptrygghet, bör däremot undvikas. Om du vill fynda på en marknadsplats där många små aktörer samlas är Amazon det givna valet. Till skillnad från CDON tar Amazon fullt ansvar och återbetalar köp när exempelvis en aktör vars affärer de förmedlat går i konkurs eller inte levererar korrekt.

Publicerat 2022-11-18

Det bästa med att vara fri

18 mar

En lång rad av de musiker som jag allra gillar bäst saknar uppbackning av ett skivbolag. De är ”independent”-artister. Att vara utan kontrakt har både för- och nackdelar, det gäller att väga artistisk frihet mot bolagens distributions- och reklamkunnande.

Till de plattformar som underlättar för fria skapare som till exempel Becky Warren, Selena Rosanbalm, Sierra Ferrell och Liz Longley hör Bandcamp. Tipsar dig varmt om att besöka sajten för att lyssna på och köpa musik. Här finns massor av spännande material. Ja, även sådant som ges ut på etablerade (mindre) skivbolag.

Bandcamp är dessutom, till skillnad från Spotify, ärligare mot dem som skapat musiken genom att lämna det mesta av pengarna vidare. Bara en sån sak…

Publicerat 2021-03-18

Alla lokalnyheter du behöver

1 dec

Allt fler dagstidningar på nätet döljer allt mer av sina nyheter bakom betalväggar. Nu senast var det Göteborgs-Posten som slutade att visa allt gratis för alla surfare.

Ingen konstig utveckling alls, journalistik kostar.

Tidigare har man varit tvungen att betala för tidningar var för sig. Så är det inte längre. Tidningshus som Mittmedia erbjuder alla sina tidningar till samma pris. Vi som verkligen uppskattar lokaljournalistik gläds nu extra mycket över samarbetet mellan Mittmedia, Hall Media, VK Media och Sörmlands Media som öppnar fyrtiotalet lokaltidningar för alla som har abonnemang hos någon av de fyra förlagens tidningar.

Kan man hoppas att även Gota Media går in i samarbetet?

Publicerat 2017-12-01

Betala inte överpris

14 maj

På datorer och tv-apparater fungerar konkurrensen bra i Sverige. När det gäller priserna på tillbehör är läget däremot ett helt annat. Kedjorna ser tillbehör, precis som onödiga försäkringar, som ett sätt att rädda sin intäkt.

Varför betala 279 kronor för en 5 meters hdmi-kabel hos Elgiganten. På eBay kostar den 40 kronor. Dustin Home tar 35 kronor för enklaste sata3-kabeln. På eBay får du tre stycken för samma pris.

På eBay säljs allt. Precis allt! Inte bara kablar. Nu senast behövde jag en hårddiskvagga. 70 kronor på eBay för precis samma pryl som säljs hos Kjell & Co för 199 spänn.

De flesta prylar på eBay bjuds ut av småföretag i Hongkong, Kina och Singapore. Samma produkter finns hos många. Mitt råd är att välja erbjudande efter betyg och med frakt inkluderad. Det finns dessutom alternativ till eBay som Dealextreme och Alibaba.

Har gjort många småköp och aldrig blivit besviken. Ett paket kom bort i posten, men pengarna krediterades mitt kort. Nackdel? Det kan ta upp till tre fyra veckor att få sin beställning. Tull och moms utgår inte på små köp.

Bitcoinkarusellen snurrar på

28 feb

Innan vi tog helg hann MtGox förklara sig bankrutt. Om man nu kan säga så om ett företag som hanterar virtuella pengar? Det svarta hålet är större än någon anat. Utöver närmare 750 000 ”kryptomynt” som förvarades åt kunder har bolagets egna tillgångar på cirka 100 000 bitcoins gått upp i rök. Oklart om det är på grund av teknikfel eller tjuveri.

Andra bitcoinaktörer är nu pilsnabba att distansera sig från MtGox. Kommentarer som att ”det kanske till och med bra för branschens utveckling att ett företag som slarvat med säkerheten gick omkull” hörs vida omkring. Låt gå att man tog mångas besparingar med sig.

Hur som helst visar det som hänt på svagheterna med bitcoin. Ingen insättargaranti. Ingen nation eller riksbank som står bakom valutan. Inga myndigheter som ställer krav på de företag som faktiskt hanterar kundmedel i miljon- eller miljardstorlek. Bara en valuta som nätanonymiteten gör högintressant för brottslingar.

Vill du följa med i bitcoinkarusellen? Följ då bloggaren Ryan Selkis, The Two-Bit Idiot, som avslöjade MtGox stora problem.

Jag betalar gärna!

27 feb

Ja, jag vet. Appen är inte ny och jag borde ta bussen istället för att åka bil. Alldeles oavsett de invändningarna har Easypark på kort tid blivit en av de mest uppskattade apparna i min mobiltelefon.

Det har nästan blivit en glädje att betala för parkeringsplatsen. Växelmynt och betalkort behövs inte längre. Skulle ärendet dra ut på tiden? Inget problem. Bara att hala upp mobilen och förlänga p-tiden. Lite dyrare än i automaten, javisst, men det tror jag att man har igen genom att betala exakt för den tid som bilen står still.

Allt du behöver i köket

16 dec

Min enskilt störste uppdragsgivare gillar inte bara upphandling. Bo Nordlin är dessutom duktig i köket. Att han gillar köksprylar är heller ingen hemlighet. På bloggen 54 grader går Bosse på djupet med sous-vide, bearnaise och äggröra samt prylar som till exempel kökstermometrar, mörningsknivar och citronpressar.

Några recept bjuds det inte på, däremot en hel del restaurangrecensioner. Inte direkt några hak med ”Möllevångspriser”, men helt klart intressant läsning. Och namnet på bloggen? Just 54 grader är en bra temperatur på entrecôte.

Dags för en svensk Amazon

20 nov

Jag får varje dag stora mängder av pressmeddelanden till min mejlkorg. Många är skäligen ointressanta, men då och då kommer det information som får mig att öppna ögonen så där lite extra. Till den typen av pressmeddelanden hör det senaste utskicket från e-handelsföretaget Cdon Group.

Cdon, vars försäljning sviktat under senare tid, öppnar sin marknadsplats med 250 000 dagliga besökare för externa e-handlare. Ingen tvekan om var man har hittat inspirationen: Amazon. Som beundrare av både Amazon och, kanske ännu mer, Ebay tror att detta drag är smart.

Reslust på nätet

17 okt

Pratade idag bort en stund om resor med min kollega och mångårige vän Clas Johansson. Vi gillar båda Berlin och är eniga om hur trevligt det är att svenskar äntligen tycks ha upptäckt det både mångfacetterade och samtidigt så välordnade Tyskland.

Jag sommarjobbade på tyska utlandsradion under 1980-talet (som numera tyvärr är lika budgetbortsparad som Radio Sweden). Misstänker att de flesta nog tyckte att jag var lite suspekt som gillade Tyskland – ett land som man då helst snabbt bilade igenom.

Idag hör München, Berlin och Hamburg till de absolut hetaste weekendresmålen. Letar du efter inspiration till reseupplevelser utöver det vanliga? Ta i så fall hjälp av Clas blogg Tripant. Det kan inte finnas många länder kvar för honom att besöka och beskriva.

 

Ztory utmanar Readly

4 sep

Att läsa tidningar på skärm och platta kommer helt klart att bli vanligare framöver. Och om man tipsar om en sådan tjänst måste konkurrenten naturligtvis också uppmärksammas. I oktober får Readly konkurrens av Ztory. Redan idag är tjänsten tillgänglig för inbjudna.

Konkurrens gör gott. Samtidigt som Readly erbjuder 97 olika tidningar skryter Ztory med 255 titlar. Plus för att tekniktidningar som Computer Sweden, M3 och Macworld finns med i listan. Liksom Upphandling24, där jag är nyhetsredaktör på deltid!

Priset är detsamma hos båda företagen. Läs till du storknar för 99 kronor per månad.

Den moderna tidningskiosken

30 aug

Något av det roligaste jag vet, i utlandet, på flygplatser, på järnvägsstationer och på hemmaplan, är att kika in i kiosker för att botanisera en stund bland tidningshyllorna. Med hem följer alltid några nya tidningar.

Fast du kanske nöjer dig med att läsa på skärmen? Då kan jag tipsa om ett prisvärt alternativ till Pressbyrån.

Readly växer fram som tidningsvärldens motsvarighet till Spotify. För 99 kronor i månaden får du läsa av hjärtats lust. Idag finns närmare hundra tidningstitlar i denna elektroniska tidningskiosk. Till dem hör exempelvis Allt om vetenskap, Ljud & bild, Forskning & framsteg, Digitalfoto, Macworld, Veckans affärer och M3.

Prisvärt och hemburet – dock utan pappersprassel och trycksvärtedoft.

Yrkesman gör bästa bloggen

27 aug

Tommy k Johansson är inte bara en riktigt trevlig kille. Han har dessutom drivit upp landets största IT-blogg – som dessutom har ett nyhetsbrev med närmare 10 000 prenumeranter. Tommy är ett gott bevis för att det är möjligt att på frilansbasis livnära sig som bloggare.

Titta in på hans blogg. Jag garanterar att du blir glad. Den är initierad, personlig, underhållande och matnyttig. Är du nyfiken på hur man kan tjäna pengar, som yrkesman eller extraknäckare, genom att blogga? Tommy har samlat sina tips i en e-bok som han säljer till en rimlig peng.

Läs tester i förhand

9 aug

Är du som jag intresserad av hemelektronik? Kika då på bloggen Nytestat. Här bjuder Petter Hammarbäck, en av mina närmaste frilanskolleger sedan många år, på smakprov från reportage och tester som har eller kommer att publiceras i facktidningar som till exempel Hemmabiotidningen och Hifi & Musik.

Petter testar projektorer, prylar, medieboxar och mycket mer. Han producerar även en del texter och nyheter enbart för sin blogg. Visste du exempelvis att det nu är dags för en ny USB-standard. Eller att du, trots att kassetterna för länge sedan är förpassade till historien, faktiskt fortfarande betalar kassettskatt?